Een droge huid kan ongemakkelijk zijn en invloed hebben op je dagelijkse leven. Of je nu last hebt van een trekkerig gevoel, schilfers of zelfs jeuk, het is belangrijk om te begrijpen waarom je huid droog wordt en wat je kunt doen om dit te voorkomen. In deze blog lees je alles over de oorzaken!
Hoe werkt de huidbarrière?
Symptomen van een (extreem) droge huid
Belangrijkste oorzaken van een droge huid
Oorzaken uitgesplitst per lichaamsdeel
Wat is een droge huid?
Een droge huid, medisch genaamd “xerose” is een huidtype waarbij je huid niet voldoende vocht kan vasthouden of produceren. Dit kan resulteren in een schilferige, ruwe en soms jeukende huid.
Een droge huid kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door seizoensveranderingen, of chronisch, wanneer de huid langdurig vocht tekort komt. Het kan iedereen treffen, maar het komt vaker voor naarmate je ouder wordt.
Hoe werkt de huidbarrière?
De huidbarrière, ook wel bekend als de hoornlaag, is de buitenste laag van je huid. Deze laag bestaat uit huidcellen en lipiden (vetten) die samen een beschermende barrière vormen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, vuil en UV-straling.
Een gezonde huidbarrière houdt vocht vast en voorkomt dat het verdampt. Wanneer de huidbarrière verzwakt of beschadigd is, verliest de huid sneller vocht, wat leidt tot een droge huid.
Symptomen van een (extreem) droge huid
- Een droge huid herken je aan verschillende symptomen, waaronder:
- Een strak, trekkerig gevoel, vooral na het wassen
- Schilferige of ruwe plekken
- Roodheid of irritatie
- Fijne lijntjes of scheurtjes
- Jeuk en ongemak
Belangrijkste oorzaken van een droge huid
- Weersomstandigheden: Koude, droge lucht en wind kunnen de huid uitdrogen.
- Heet water en langdurige douchen: Warm water verwijdert natuurlijke oliën van de huid.
- Agressieve zepen en huidverzorgingsproducten: Deze kunnen je huid ontdoen van essentiële vochtbarrières.
- Gezondheidsklachten: Aandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen bijdragen aan een droge huid.
- Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, produceert je huid minder olie (talg), wat kan leiden tot droogheid.
Oorzaken uitgesplitst per lichaamsdeel
Droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een uitsplitsing per lichaamsdeel:
- Benen: Droge huid op de benen kan ontstaan door frequent scheren, hete douches, of het dragen van kleding die wrijving veroorzaakt.
- Gezicht: Een droge gezichtshuid kan het gevolg zijn van overmatig reinigen, het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten of blootstelling aan kou en wind.
- Onder de ogen: De huid onder je ogen is dun en gevoelig. Deze kan droog worden door uitdrogende make-up, onvoldoende hydratatie of slaapgebrek.
- Voeten: Droge voeten, vooral op de hielen, kunnen worden veroorzaakt door het dragen van schoenen zonder sokken, lopen op blote voeten of onvoldoende hydrateren.
- Handen: Droge handen komen vaak voor door veelvuldig wassen, gebruik van handdesinfectiemiddelen of blootstelling aan kou.
Droge huid behandelen
Een droge huid kun je behandelen en voorkomen door een aantal eenvoudige aanpassingen in je huidverzorgingsroutine. Kies voor een milde reiniger om de natuurlijke oliën van je huid te behouden en gebruik dagelijks een rijke moisturizer, vooral na het douchen, om vocht vast te houden.
Bescherm je huid tegen de elementen met beschermende kleding en een vochtinbrengende crème met SPF. Zorg ook dat je voldoende water drinkt en vermijd hete douches om uitdroging te voorkomen.
Meer tips over wat te doen tegen een droge huid vind je hier. Bij aanhoudende klachten is het verstandig een dermatoloog te raadplegen. Ontdek ook de beste crèmes voor een droge huid om je huid optimaal te verzorgen.